Castelul Bran, situat intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului,la 30km de Brasov este singurul punct turistic care atrage sute de mii de vizitatori datorita legendei:Legenda Contelui Dracula.
Initial Castelul Bran (in limba slava «brana» inseamna «poarta») a fost o fortareata cunoscuta sub numele deDietrichstein, construita de Ordinul Cavalerilor Teutoni in anul 1212, ce a fost cucerita de sasi spre sfarsitul secolului al XIII-lea.
Prima atestare documentara este din 1377 cand brasovenii au primit, din partea lui Ludovic I d’Anjou, dreptul de a ridica cetatea pe locul fostei fortarete. Apoi, intre 1419-1424 a intrat in posesia lui Sigismund.
La sfarsitul secolului al XV-lea a fost subordonata comitetului secuilor si sub domnia lui Iancu de Hunedoara a trecut sub conducerea voievodatului Transilvaniei.
La 1 decembrie 1920, Castelul Bran a fost donat Reginei Maria a Romaniei Mari, in semn de recunostinta din partea orasului Brasov pentru contributia la Unirea cea mare de la 1918. Imediat dupa aceasta, timp de 7 ani, Castelul a intrat intr-o perioada de restaurare, sub conducerea arhitectului Curtii Regale, Carol Liman. Acesta a conceput ansamblul ca o resedinta de vara. Tot in aceasta perioada a fost construita si Casa de ceai. In timpul acestor lucrari, Castelul a fost dotat cu apa curenta de la o fantana sapata in stanca, adanca de 57 de metri si iluminat de la o uzina electrica cu turbina. De la aceasta uzina au fost apoi electrificate, in 1932, satele Bran, Simon si Moeciu. Apoi, in 1938, Regina Maria a lasat Castelul Bran drept mostenire Principesei Ileana, care l-a stapanit pana in 1948.
Dupa abdicarea Regelui Mihai si expulzarea Casei Regale, Castelul a intrat in proprietatea statului, fiind abandonat si devastat. Abia in 1956 a fost amenajat ca muzeu de istorie si arta medievala. In 1987, castelul a intrat in restaurare, lucrare terminata in linii mari in 1993. In 2006 Castelul a fost retrocedat lui Dominic de Habsburg, urmasul Principesei Ileana. In iarna lui 2007 noul proprietar l-a scos la vanzare. Deoarece consiliul Judetean Brasov s-a arata dispus sa rascumpere Castelul, avocatii care se ocupau de tranzactie au cerut pretul de 60 milioane de euro. Dupa o ancheta efectuata de o comisie parlamentara concluzia a fost ca retrocedarea Castelui Bran catre Dominic de Habsburg nu s-a facut cu respectarea tuturor prevederilor legale.
In final, Castelul Bran a trecut oficial în proprietatea lui Dominic de Habsburg de la 1 iunie 2009, cand avocatii Casei de Habsburg si conducerea muzeului au semnat procesele verbale de predare-primire a castelului. Nepot al Reginei Maria si fiu al Principesei Ileana, Dominic de Habsburg a dobandit Castelul Bran la aproape sase decenii dupa ce familia sa a fost fortata de regimul comunist sa paraseasca tara, pe cand el avea doar zece ani.
Dupa ce Ministerul Culturii si Cultelor a retras majoritatea obiectelor din Castelul Bran, acestea au fost inlocuite cu obiecte si mobilier care au apartinut familiei de Habsburg, printre cele mai pretioase fiindCoroana, sceptrul si un pumnal de argint care au apartinut Regelui Ferdinand, o fotografie-portret a Principesei Ileana cu semnatura acesteia, un acoperamant al patului Reginei Maria, cateva piese de mobilier, dar si o carte de oaspeti care a apartinut Reginei Maria acesta fiindu-i daruita, în 1920, de comunitatea brasovenilor si în care se pastreaza impresiile tuturor personalitatilor din tara si strainatate ce au trecut pragul castelului de-a lungul a aproape trei decenii.
Potrivit unui reprezentant al aministratiei Castelului Bran, in castel va fi amenajata si osala de proiectii cu imagini ale Arhivei Nationale de Film despre istoria familiei regale si a castelului, o camera a costumelor familiilor regale, precum si o sufragerie. In plus, in Turnul Rotund al castelului va fi amenajat un apartament de lux, pentru cei care vor sa stea sa petreaca o noapte in Castelul Bran. De asemenea, proprietarii castelului intentioneaza sa restaureze Casa de Ceai a Reginei Maria, aflata in incinta domeniului Bran, care sa fie apoi deschisa publicului.
Intr-una dintre camerele castelului, a fost amenajata si o camera “Bram Stoker”, unde este prezentata Legenda lui Vlad Tepes (cunoscut si ca Vlad Dracul), precum si a mitului lui Dracula.
In curtea Castelului este amenajat unmuzeu al satului ce prezinta viata taranilor din zona, munca si traditiile din zona Rucar-Bran. In perioada sarbatorii Halloween, Castelul Bran este destinatia preferata a turistilor americani si englezi.
O noua atractie turistica oferita de noii proprietari este un numar de 10410 sticle de Merlot de Dealu Mare din 2007 botezat ad-hoc „Chateau Bran”, la 45 de lei sticla, si 1377 de sticle de Cabernet Sauvignon din acelasi an si aceeasi podgorie, la 160 de lei sticla „înnobilata” cu mentiunea „Reserve de l’Archiduc” si semnatura „Dominic”. „Ambele sortimente vor fi comercializate doar la Castelul Bran, sub denumirea «Chateau Bran.
Dintre evenimentele organizate pâna acum se remarca Halloween, când castelul a putut fi vizitat pâna la ora 3 dimineata, atragând 1.000 de turisti.
Revista americana Forbes a plasat Castelul Bran pe pozitia a doua in randul celor mai scumpe proprietati din lume, cu o valoare estimata la 140 mil. dolari.
De unde vine legenda lui Dracula?
Cel care a creat faima Castelului asociat cu Dracula, a fost scriitorul Bram Stoker, care a publicat, in 1897, la Londra, romanul «Dracula, vampirul din Carpati». Cartea este considerata mediocra de criticii literari, dar a avut un impact mare in randul publicului cititor, din moment ce pana in 1903 se tiparisera 6 editii. De altfel, Stoker nu stabileste cu exactitate locul in care se afla castelul din romanul sau, dar unii istorici spun ca ar fi vorba de Regiunea Bargaului, in trecatoarea care uneste Transilvania de Moldova. Oricum, cert este ca datorita acestui roman si a ecranizarilor realizate, s-a creat o asociere indestructibila intre Dracula, Castelul Bran si Transilvania.
De fapt, legenda contelui sangeros, supranumit Dracula, a fost asociata cudomnitorul Vlad Tepes abia in secolele XIX – XX. Aceasta suprapunere de imagini s-a datorat faptului ca domnitorul roman era cunoscut ca fiind fara mila fata de cei care nu i se supuneau sau incalcau legile, iar pedeapsa cea mai des utilizata era trasul in teapa. O alta explicatie a numelui Dracula ar putea veni de la faptul ca in 1431, Sigismund de Luxemburg l-a investit pe Vlad al II-lea, tatal lui Tepes, cu Ordinul Dragonului, un ordin cavaleresc dedicat luptelor impotriva turcilor, iar emblema era un dragon, asociat cu simbolul diavolului. Din cauza acestei embleme se pare ca Vlad Tepes a primit supranumele de Vlad Dracul.
De altfel, Castelul Bran nu este singurul punct turistic legat de aceasta legenda. Un al loc evocat atunci cand vine vorba de Dracula este si Manastirea Snagov.
De altfel, Castelul Bran nu este singurul punct turistic legat de aceasta legenda. Un al loc evocat atunci cand vine vorba de Dracula este si Manastirea Snagov.
Program, Tarife si cazare
01 mai – 30 septembrie
Luni: 12:00-18:00; Marti – Duminica: 9:00-18:00, Ultima intrare: 18:00
Luni: 12:00-18:00; Marti – Duminica: 9:00-18:00, Ultima intrare: 18:00
01 octombrie – 30 aprilie
Luni: 12:00-16:00; Marti – Duminica: 9:00-16:00; Ultima intrare: 16:00
Luni: 12:00-16:00; Marti – Duminica: 9:00-16:00; Ultima intrare: 16:00
Programul de Sarbatori de Iarna al Castelului Bran
24 Decembrie: 09:00 – 13:00, 25 Decembrie: inchis; 26 Decembrie: 09:00 – 16:00; 31 Decembrie: 09:00 – 13:00;1 Ianuarie: inchis; 2 Ianuarie: 09:00 – 16:00
24 Decembrie: 09:00 – 13:00, 25 Decembrie: inchis; 26 Decembrie: 09:00 – 16:00; 31 Decembrie: 09:00 – 13:00;1 Ianuarie: inchis; 2 Ianuarie: 09:00 – 16:00
Pret bilet intrare Castelul Bran:
adulti – 20 RON; adulti 65+ – 15 RON ( pe baza CI / ID ); studenti – 10 RON ( pe baza carnetului / legitimatiei ); elevi – 5 RON; taxa de filmare pentru amatori – 20 RON;
TAXA FOTO ESTE INCLUSA IN BILETUL DE INTRARE!
adulti – 20 RON; adulti 65+ – 15 RON ( pe baza CI / ID ); studenti – 10 RON ( pe baza carnetului / legitimatiei ); elevi – 5 RON; taxa de filmare pentru amatori – 20 RON;
TAXA FOTO ESTE INCLUSA IN BILETUL DE INTRARE!
Filmarea / fotografierea profesionala este permisa in urma semnarii unui contract. Tariful acestora se face pe baza de oferta personalizata.
Gratuitati:
- persoane cu dizabilitati, persoane institutionalizate.
- persoane cu dizabilitati, persoane institutionalizate.
Confrom statisticilor, in 2009 circa 500.000 de persoane i-au trecut pragul fata de 480.000 in anul precedent. Proportia turistilor straini in totalul vizitatorilor este de circa 38%. Cu incasari de 1,15 milioane de euro anul trecut (de la 1 iunie la 31 decembrie), castelul este deja o afacere profitabila. Iar prezenta noului proprietar abia incepe sa se faca simtita, fiind initiate mai multe investitii si proiecte.
Posibilitatile de cazare sunt multiple. Comuna Bran este considerate localitatea cu cele mai multe pensiuni. Pentru o camera se poate plati intre 60 si 150 lei. Unele pensiuni ofera turistilor si mese traditionale cum ar fi bulz cu mamaliga, tochitura sau balmos.
Posibilitatile de cazare sunt multiple. Comuna Bran este considerate localitatea cu cele mai multe pensiuni. Pentru o camera se poate plati intre 60 si 150 lei. Unele pensiuni ofera turistilor si mese traditionale cum ar fi bulz cu mamaliga, tochitura sau balmos.
Cum se ajunge?
Daca mergeti dinspre Bucuresti spre Brasov, sunt doua posibilitati: pe soseaua 73 A (Paraul Rece – Rasnov) ce se bifurca din Drumul European 1 inainte de intrarea in Predeal, sau de la Brasov pe drumul national 73. Din Brasov sunt curse de autobuze spre Rasnov, Bran si Moeciu, care pleaca din jumatate in jumatate de ora. Pana la Bran se face o ora si inca 10 minute pana la Moeciu de Jos.
In zona Rucar – Bran cele mai importante obiective turistice ar fi: Cheile Mari ale Dimbovitei, pestera Dimbovicioara (care este electrificata) si Pestera de la Uluce (pe valea Cheii). In plus numeroase trasee in lungul vailor sau alpine care ofera privelisti frumoase si posibilitatea de a strabate distantele cu bicicleta.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu