Lacul Rosu si Cheile Bicaz

miercuri, 9 noiembrie 2011 0 comentarii

    Lacu Rosu este un lac de baraj natural, situat la poalele Muntilor Hasmasu Mare, in apropiere de orasul Gheorgheni, din judetul Harghita. Este cel mai mare lac natural montan din Romania numele provenind de la Paraul Rosu, care traverseaza straturi de culoare rosie, cu oxizi si hidroxizi din fier. 
Pe vremea lui Ceausescu, cele doua minuni erau destinatii turistice obligatorii pentru concediile itinerante prin tara. 
Lacul pare intunecat si amenintator, cioturile ce ies din apa lasând impresia ca o civilizatie lacustra si-a gasit sfârsitul cu numai câtiva ani inainte sa treci pe acolo. Cârduri de rate trec nestingherite pe lânga tine daca te aventurezi cu barca pe apa. Motiv suficient sa dai la rame cam 10 minute, la concurs cu macanitoarele, cât sa te departezi de mal si sa observi civilizatia de la distanta.
Lacu Rosu
Lacu Rosu.
Lacul Rosu s-a format relativ recent, intr-o zi din luna iulie 1837. Atunci, dupa o serie de furtuni si ploi torentiale, din Muntele Ucigasu s-a desprins o bucata si a blocat pârâul Licas, pârâul Oii si paraul Rosu. 
Martori actuali ai calamitatii naturale de atunci sunt cioatele de molid ramase in apa. Reflectarea purpurie in lac a Suhardului Mic, prezenta aluviunilor rosiatice aduse indeosebi de pârâul Rosu si calcarele roscate din jurul sau i-au facut pe ciobani sa-i dea numele de Lacul Rosu. 
Abia in 1857, trei turisti din Gheorgheni au poposit pe malurile sale, uimiti si fermecati de frumusetea salbatica a privelis tei montane si a lacului. Au povestit tuturor ca au descoperit un colt din paradis. De atunci, atrasi de frumusetea naturala a lacului, de bogatia faunei, florei, numerosi turisti au strabatut potecile acestei regiuni.

In 1910 a inceput construirea drumului din Gheorgheni pâna la Lacu Rosu, realizat pâna in locul numit „Gâtul Iadului“, si numai in 1937 s-a terminat drumul care leaga Transilvania de Moldova.
Imprejurimile lacului au o fauna si o flora foarte bogata, predomina padurile de conifere in amestec cu alunul, salcia de munte, pe versantii din preajma cresc bradul alb, paltinul si plopul de munte iar dintre animale vietuiesc rasul, capra neagra ,lupi, cerbi mistreti.

Cheile Bicazului
In aval de Lacu Rosu incep Cheile Bicazului, chei in Carpatii Orientali, pe valea raului Bicaz, care fac legatura intre Transilvania si Moldova. Are o lungime de 8 km de la Lacu Rosu pana la satul Bicazul Ardelean. Peretii de calcar ai Cheilor Bicazului sunt un rezultat al fierestruirii lor de catre apele repezi ale Bicazului.
Cheile Bicazului fac parte din Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas care are ca arii protejate: Lacu Rosu, Cheile Bicazului, Hasmasul Mare
Drumul din Cheile Bicazului este format din serpentine ametitoare. Peretii de calcar ai stancilor ascund pesteri (precum Pestera Neagra si Pestera Cascada) cat si avene ( Licas, Avenul cu trei intrari). 
Pe parcursul serpentinelor din Chei exista mici magazine cu suveniruri, produse lucrate de artizanii romani si de cei maghiari din zona.
Barajul de la Bicaz
Lacul artificial Izvoru Muntelui este cel mai mare lac artificial (antropic) amenajat pe raurile interioare din Romania.

Barajul de la Bicaz si lacul artificial “Izvorul Muntelui”

O alta atractie turistica este si Lacul de acumulare” Izvorul Muntelui” (35km lungime pe o suprafata de 33 km2), cunoscut si sub numele de “Lacul Bicaz”. Acesta este cel mai mare lac artificial (antropic) amenajat pe raurile interioare din Romania, fiind situat pe cursul superior al raului Bistrita. Locul s-a format ca urmare a construirii barajului hidroenergetic de la Bicaz, adevarat gigant cu o înaltime de 127 m, a carei ridicare a cerut excavarea a mai mult de 170.000 m3 de stânca. Din el se alimenteazacentrala hidroenergetica Bicaz-Stejaru.
Barajul de la Bicaz
Pentru realizarea constructiei Barajul de la Bicaz au trebuit stramutate aproape 20 de sate.
Lucrarile de constructie la amenajarea hidro-energetica au inceput in luna noiembrie a anului 1950 an in care a fost aprobat planul de electrificare al tarii. Costurile realizarii proiectului au fost de aproximativ 1,7 miliarde de lei ( bani socotiti la valoarea de atunci) si au insemnat pierderea a sute de vieti omenesti in timpul lucrarilor. Aici au muncit mii de detinuti ( majoritatea lor, in primii ani de santier, au fost detinuti politici cu inalta pregatire de specialitate) militari in termen si brigaderi. 
Pentru realizarea constructiei au trebuit stramutate aproape 20 de sate. Doua dintre acestea , Rapciunita si Carnei, au disparut in totalitate. Au fost stramutati peste 18000 de locuitori din aproape 2300 de gospodarii.
Lacu Rosu
Portul Turistic Bicaz de pe la lacul artificial Izovoru Muntelui.
Portul turistic Bicaz, de unde pleaca ambarcatiuni pentru plimbari de agrement, popasurile turistice din zona si in apropiere Izvorul Muntelui (797 m alt.) Au transformat intreaga zona intr-un centru de mare civilizatie turistica. 
In orasul Bicaz este deschis un muzeu cu exponate oglindind constructiile hidroenergetice de pe valea Bistritei.
Lacu Rosu
Lacu Rosu, vedere generala.

Legende

Prima legenda spune ca traia in Lazarea o fata de o frumusete rar intalnita, care se numea Estera. S-a dus la targ, la Gheorgheni si acolo a intalnit un flacau voinic care se lua la tranta si cu ursul. Cum s-au vazut, s-au si indragostit. Flacaul a rugat fata sa-i fie mireasa. Dar cununia nu s-a putut face, deoarece flacaul a fost luat in armata. Fata il tot astepta, pe-nserate se ducea cu ulciorul la izvor, statea ore in sir, in nadejdea ca se va intoarce alesul inimii sale. Era intr-o duminica, dupa-amiaza, cand trecand pe acolo, a fost vazuta de un talhar, care repezindu-se la ea a ridic-o in sa, zburand ca vantul spre Suhardul Mic, intre stancile cu o mie de fete , unde locuia. I-a promis fetei si aur si argint numai sa-l indrageasca, dar fetei nu-i trebuia nimic. Talharul isi pierdu rabdarea si voia sa o ia in casatorie cu sila. Estera a strigat catre munti, implorandu-le ajutor. Stancile cuprinse de strigatele indurate au raspuns cu tunete. S-a pornit o ploaie torentiala maturand tot ce intalnea in cale. Acolo au ramas, sub faramaturile stancilor fata si talharul. Apoi s-au adunat acolo apele muntilor, formand Lacu Rosu (Ucigasul).
A doua legenda spune ca pe pajistea dintre versantii muntilor a fost stana Ciobanii. Acestia, vazand apropierea furtunii, au incercat sa se refugieze, dar muntele ucigas, darmandu-se, i-a ingropat impreuna cu oile.
Bicaz
Portul turistic de pe Lacul Izvorul Muntelui, Bicaz

Cum se ajunge?

Accesul spre zona Lacul Rosu se poate face dinspre orasul Gheorgheni, localitate care este situata pe calea ferata Brasov-Deda si pe DN 12. Din Gheorgheni, se desfasoara pe o distanta de 26 km drumul national 12/C ce leaga orasul de statiunea Lacu Rosu. Dinspre Moldova, plecand din Piatra Neamt (prin Bicaz) dupa parcurgerea a 57 km, tot pe drumul national 12/C putem ajunge la statiune. 
Pe cale ferata, dinspre Moldova, putem circula pâna in orasul Bicaz, dupa care accesul spre Lacu Rosu este posibil cu autobuzul. Pe ruta Gheorgheni Piatra-Neamt circula zilnic de doua ori autobuze. Zona este accesibila si din comuna Sindominic (22 km) prin Poiana Tarcaului si Trei Fantani, dar nu se recomanda automobilistilor. Dinspre comuna Tulghes, prin Pasul Balaj si satul Telec, de asemenea se poate ajunge la Lacul Rosu, dar drumul este recomandat numai biciclistilor si iubitorilor de drumetie.

Barajul Vidraru

0 comentarii

   Barajul Vidraru este situate pe raul Arges,acesta fiind sustinut de muntii Pleasa si Vidraru,de-a lungul transfagarasanului.Numita si o adevarata bijuterie inginereasca barajul vidraru se afla la 40km de Curtea de Arges.
    Pentru aceasta constructie s-au sacrificat multi oameni aproximativ 80 dintre acestia decedand,intre 1961 si 1966.
   A fost construit, cu mari sacrificii omenesti (circa 80 de persoane decedate), intre 1961 si 1966. Pentru realizarea lui s-au forat galerii subterane in lungime de 42 de kilometri, au fost escavati circa 1.768.000 metri cubi de roca (din care un milion in subteran), s-au turnat 930.000 metri cubi de beton si s-au montat 6300 tone de echipamente electromecanice.
Lacul de acumulare Vidraru, avand 465 milioane metri cubi de apa, are o lungime de 10,3 kilometri si o latime maxima de 2,2 kilometri (in zona Valea Lupului – Calugarita), o suprafata totala de 870 de hectare si adancimea maxima de 155 metri. Centrala electrica se afla amplasata in subteran, in masivul Cetatuia, la 104 m adancime si poate asigura anual o productie de energie de 400 GWh.
Barajul Vidraru
Barajul Vidraru.
In momentul inaugurarii, Barajul Vidraru era al cincilea din Europa si al noualea din lume. Dupa cum spun specialistii, este un baraj cu dubla curbura, avand inaltimea de 166,6 metri si o lungime de coronament de 307 metri. Noaptea, conturul este luminat electric, astfel ca se poate observa din avion. 
Accesul la Baraj se face pe malul estic al lacului, pe drumul care urca pana la Balea. Din capatul barajului, la stanga se poate merge spre depresiunea Cumpana. 
Turistii pot urca pe platforma Belvedere pentru a admira frumusetea imprejurimilor.
Barajul Vidraru
Barajul Vidraru.
De asemenea, pe muntele Pleasa se aflastatuia lui Prometeu cu fulgerul in mana, ca simbol al electricitatii, realizata de sculptorul Constantin Popovici. La cateva sute de metri de Baraj se afla “Casa Argeseana” si debarcaderul unde se organizeaza curse de agrement cu vaporasul. Pentru pasionatii sporturilor extreme, la baraj a fost amenajata cea mai inalta pista de lansare pentrubungee jumping.
Oamenii din zona, care au lucrat la construirea uriasului din munti isi amintesc ca erau conditii grele si ca au fost multi care au murit. Nimeni nu le stie cu adevarat numarul. In unele documente se vorbeste despre 80 de muncitori decedati in accidente in altele de 20. Cert este ca dupa mai bine de 40 de ani, Barajul Vidraru atrage mii de turisti, chiar si straini, care raman uimiti de acest monument al tehnicii ingineresti.
Locuitorii din Curtea de Arges isi amintesc cum in anii in care se lucra la constructia barajului a inflorit parca si orasul lor. Astazi, unii se gandesc cu teama ca daca s-ar intampla vreo nenorocire acolo in munti, viitura ar ajunge in 7 minute la Curtea de Arges, iar inaltimea valurilor ar fi cam cat o jumatate de bloc. O problema a fost in 1977, cand o vana s-a blocat din cauza infiltratiilor de apa si sute de tone de apa au maturat localitatile din aval, distrugand mai multe case si omorand o femeie. Dar astfel de probleme nu mai pot aparea in ziua de azi, afirma responsabili din conducerea Barajului Vidraru.
Cetatea Poienari
Cetatea Poienari – fosta resedinta a lui Vlad Tepes (supranumit Dracula).

Cetatea Poienari

In apropiere, situata pe un varf de munte, se afla Cetatea Poenari, o fosta resedinta a lui Vlad Tepes (supranumit si Dracula), construita ca fortareata in calea invadatorilor otomani. Pentru a ajunge la cetate exista un drum cu peste 1000 de trepte. Desi este o ruina, din acest loc se poate fotografia Barajul Vidraru si Muntii Fagaras. Amatorii de senzatii tari spun ca aici ar fi un loc de intalnie al vampirilor, aducand ca argument melodia formatiei de black metal, Wallachia, “The curse of Poenari”.
Statuia lui Prometeu
Statuia lui Prometeu cu fulgerul in mana, ca simbol al electricitatii.
Barajul Vidraru
Barajul Vidraru.

Muntii Carpati

0 comentarii

 Muntii Carpati apartin lantului muntos alpino-carpato-himalaian ce cuprinde aria intercontinentala a Europei.






   Lungimea muntiilor carpati depaseste lungimea muntiilor alpi,acestia impartindu-se in 4 grupe:Muntii Occidentali,Muntii Meridionali,Muntii Orientali si Padurosi.
   Lantul de munti din Romania inconjoara bazinul transilvanean,asemenea unui zid protector.
   Muntii Carpati sunt printre ultimele locuri care au ramas nealterate din toata Europa,alaturi de Dunare si Marea Neagra.





Privelistile alpine incredibile, dar si frumusetea incredibila a unui taram al carui timp parea se opri – ciobanii isi mana oile, caii la carute alearga incet, iar asezarile medievale isi retin traditiile si obiceiurile – fac din Carpatii romanesti un muzeu deschis spectaculos, ocupand deasemenea o pozitie aparte in circuitul turistic al tarii prin peisajele deosebit de impresionante vai glaciare, regiuni calcaroase, forme unice si neregulate ale stancilor.
Lacu Rosu - Carpatii Orientali
Lacu Rosu este cel mai mare lac natural montan din Romania, situat la poalele Muntilor Hasmasu Mare in Carpatii Orientali.
Ramura de est a Carpatilor, Carpatii Orientali se remarca prin multimea de trecatori naturale precum Brotocea, Prislop, Bicaz, Gutai, Oituz care fac ca circulatia sa se desfasoare in conditii normale pe de o parte si de alta a lantului carpatic.
Lacul Rosu si Cheile Bicazului sunt fenomene de o unica frumusete in zona.Cheile Bicazului fac parte din Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas care are ca arii protejate: Lacu Rosu, Cheile Bicazului, Hasmasul Mare.
Cetatile Ponorului - Muntii Apuseni
Poarta de intrare in Cetatile Ponorului (Muntii Apuseni) are 74 m inaltime.











O alta ramura a Carpatilor situata la limita dintre Defileul Dunarii si Valea Somesului, Carpatii Occidentali se caracterizeaza prin diversitatea fenomenelor carstice unde pesteri precum UrsilorScarisoara si Vantului reprezinta adevarate monumente ale naturii.
In partea de nord a muntilor Bihor se aflaCetatile Ponorului, cea mai spendida si impunatoare formatiune carstica dinRomania fiind declarata rezervatie naturala inca din 1952, obtinand apoi statutul de monument al naturii.
Soseaua Transfagarasan - Muntii Fagaras
Transfagarasanul (Muntii Fagaras) este cea mai celebra sosea a Romaniei fiind drumul care ajunge o altitudine de 2042 de metri, cu diferente de nivel si numeroase serpentine.
Zona cea mai spectaculoasa a Carpatilor o constituie Carpatii Meridionali. Supranumiti si Alpii Romanesti ating cele mai mari altitudini in Muntii Fagaras ( Vf. Moldoveanul 2544 m) ce ofera privelisti superbe si drumetii intr-un peisaj mirifc.Soseaua Transfagarasan, cel mai spectaculos drum al Romaniei, trece muntii, legand Transilvania de Muntenia. Cele mai importante puncte de atractie turistica in zona sunt Lacul si Barajul Vidraru, care este unul dintre cele mai mari din Europa, apoi Cetatea Poienari (construita pe vremea lui Vlad Tepes),Lacul glaciar Balea si Cascada Balea.
Parcul National Retezat
Parcul National Retezat – Carpatii Meridionali.
Tot in Carpatii Meridionali in Muntii Retezat se afla Parcul National Retezatcare are statut de arie naturala protejata de interes national si international iar din 1979 este cunoscut ca Rezervatie a Biosferei. Cu aproximativ 80 de lacuri, dintre care 58 permanente, Masivul Retezat detine aproape 40 la suta dintre lacurile glaciare de pe teritoriul Romaniei. Lacurile, alimentate de zapada topita a crestelor, ofera privelisti de vis. 
Parcul National Retezat a intrat in cursa demarata de Fundatia New 7 Wonders pentru a fi alese cele sapte minuni naturale ale lumii.
Muntii Bucegi - Statiunea Sinaia
Muntii Bucegi – Statiunea Sinaia (cota 1400-2000).
Muntii Bucegi ofera cateva dintre cele mai frumoase excursii din Romania. Creasta cea mai inalta propune vederi panoramice, pajisti cu flori salbatice si numeroase carari si atractii turistice.
In apropiere, Valea Prahovei este un minunat obiectiv turistic, cu statiuni cunoscute precum Sinaia, Busteni, Predeal si Poiana Brasov. Castelul Peles din Sinaia ramane unul din castelele europene cel mai bine pastrate, fiind resedinta de vara a primului rege al Romaniei, Carol I de Hohenzollern.




sursa: www.romanianmonasteries.org


MAI MULTE IMAGINI





Muntii Bucegi
Muntii Bucegi.
Poiana Brasov
Poiana Brasov – Vedere din telecabina.
Muntii Bucegi - Babele
Muntii Bucegi – Babele.
Muntii Bucegi - Vf. Omu
Muntii Bucegi – Cabana Omu se afla la o altitudine de 2505 m. Statia meteorologică de pe Vf. Omu, este una dintre cele mai inalte asemenea statii din Europa.
Vatra Dornei - Carpatii Orientali
Vedere din statiunea Vatra Dornei – Carpatii Orientali.
Busteni
Busteni – vedere din telecabina care urca la Babele.
Baile Tusnad
Baile Tusnad.
Baile Herculane - Carpatii Meridionali
Statiunea Baile Herculane, vedere generala – Carpatii Meridionali.
Vf Omu - Muntii Bucegi
Vedere de pe Vf. Omu (2505 m) – Muntii Bucegi.
Cazanele Mari si Cazanele Mici
Cazanele Mari si Cazanele Mici.
Statuia lui Decebal
Statuia regelui dac Decebal are 40 m inaltime si este cea mai inalta sculptura in piatra din Europa.
Muntii Carpati
Muntii Carpati.
Muntii Carpati
Muntii Carpati.
Ceahlau
Ceahlau – Neamt.
Sfinxul
Sfinxul – Muntii Bucegi.
Muntii Caraiman
Varful Postavaru – Muntii Caraiman.

Statiunea Balneara Baile Tusnad

luni, 7 noiembrie 2011 0 comentarii

    Daca spui Tusnad spui aer curat,loc rupt din basme,dece spun asta?Pentru ca asta este,verdeata multa,munti intregi de paduri virgine care slava domnului au scapat(vb aia nu spune hop pana nu treci parleazul),dar sa zicem ca au scapat de oameni care nu vad frumusetea tarii decat daca au buzunarele pline dupa ce strica frumuseti de paduri.
    Hai sa trec direct la ce puteti vizita in Tusnad sau ce am vizitat si va pot spune si voua sa vizitati asa ca o idee.
    Pai cred ca toata lumea a auzit de lacul Sf.Ana,dar putin l-au vizitat un lac format in urma unui vulcan,care a erupt cel mai curand acum vre-o 10.000ani?
    La o altitudine de 650m,la poalele muntilor acoperiti de brazi se afla orasul Baile Tusnad.Localitatea este situata in partea sudica a Depresiunii Ciucului,intre muntii Harghita si Bodoc.
    Statiunea a fost fondata undeva in anii 1842.
    Efectul terapeutic al apelor minerale a venit dupa ce un fiu de cioban a fost vindecat de aceste ape.
    In 1849 statiunea este distrusa din cauza revolutiei,dar la scurt timp aceasta este refacuta adica in 1852.
    In 1868 Statiunea Baile Tusnad primeste numele de oras,aceasta avand un renume European.
    Staţiunea cu diverse izvoare de ape minerale, mezotermale şi mofete este recomandat pentru tratamentul bolilor cardio vasculare, urinare şi a sistemului nervos. Există 44 izvoare naturale şi foraje din care în prezent sunt utilizate 6 izvoare naturale, din care patru (Izv. Stănescu, Apor, Ileana şi Mikes) pentru cură externă. Prin cura internă se pot trata afecţiuni digestive, gastrite hipoacide, precum si hepato-colecistite cronice, boli metabolice şi neuro endocrine. Prin cura externă băile sunt recomandate în afecţiuni cardiovasculare, tulburări circulare, reumatice si nevroză astenică sau de suprasolicitare, bolile ale aparatului locomotor.




IMAGINI BAILE TUSNAD












Turda

0 comentarii

   Prea multe despre orasul Turda in sine nu sunt de spus,dar ce pot spune este ca este un oras cat decat linistit,curat,chiar daca este plin de tigani.
   Exista totodata multe obiective turistice pe care le-ai putea vizita:Salina de la Turda,Mormantul lui Mihai Viteazul,Catedrale si Manastiri care mai de care mai fastuase si cu o veche pastrata pe peretii lor.
   Oamenii din zona sunt primitori si ingaduitori,nu sunt respingatori si pe langa asta daca esti baftos te poti alege cu o palinca buna exact ca la mama ei facuta cum numai ardelenii stiu si sa nu faca gaura in stomac putina slana,luata de la afumatoare...gata numai zic ca pe unii poate ii apuca foamea.  
   Ce pot sa spun despre el,mi-a lasat o impresie buna chiar daca l-am vazut printre picaturi,fiind incurcat de fostul loc de munca,dar cat am vazut din el vi-l recomand cu placere.


IMAGINI DIN TURDA










 
Turist-in-tara-mea © 2011 | Designed by Interline Cruises, in collaboration with Interline Discounts, Travel Tips and Movie Tickets