Statiunea Ocnele Mari

marți, 31 iulie 2012

     Unul dintre cel mai vechi oras al olteniei,aflat la 12km de Ramnicu-Valcea.Exploatarea sarii s-a facut la Ocnele Mari,inca din cele mai vechi timpuri,aici au fost descoperite un numar insemnat de ciocane inca din epoca neolitice,epoca bronzului si epoca fierului.
    Potrivit descoperirilor aici s-a aflat vestitul trib"Buridava".

   In timpul domniei Constantin Brancoveanu,zona a devenit monopol domnesc in exploatarea sarii,in evul mediu.

   Prima atestatare a localitatii Ocnele Mari dateaza inca din anul 1402.

   Exploatarea si comertul sarii ramane in continuare principala baza economica a asezarii.
   Datorita infloritorului comert cu sare,Ocnele Mari numarau in anul 1930 mai multi locuitori fata de Ramnicu-Valcea de astazi.

Un aspect pozitiv, care demonstreaza totodata intentiile edililor de a recuceri faima de altadata a statiunii, il reprezinta deschiderea in toamna anului 2009 a centrului turistic din Salina Ocnele Mari. Acesta cuprinde spatii de agrement atat pentru adulti, cat si pentru copii- de la mese de ping-pong, mini- teren de baschet si fotbal, un mic cinema, bar, multiple spatii de joaca pentru copiii de toate varstele si nu in ultimul rand, cea mai mare biserica subterana din Romania. Salina este un obiectiv cautat nu doar pentru valoarea sa turistica, ci si pentru virtutile sale curative- multi oameni vin aici, adesea cu copii, pentru cure destinate tratarii diverselor afectiuni respiratorii.

Alte obiective de interes in zona:

- "Evantaiul" (formatiune geologica spectaculoasa, in forma de evantai de culoare alba, din tuf cretacic) ;
- "Fagul Miului" (legenda spune ca Miu Haiducu era fiul unui pandur de-al lui Tudor Vladimirescu, care iesea la pradat la drumul mare in targurile de la Horezu, la Muiereasca si la crasma lui Ilie Chioru. Dupa ce dadea lovitura, se spune ca se ascundea in scorbura taiata in trunchiul unui fag batran dintr-o padure din apropiere).
- Vechi monumente de arhitectura: ruinele bisericii Adormirea Maicii Domnului din Ocnele Mari (secolul al XVl-lea), biserica Slatioarele (secolul al XVI-lea, ctitoria sotiei lui Alexandru Voda Mircea) si biserica fostului schit Titireciu (secolul al XVI-lea).

Ocnita/ Ocnele Mari poate reprezenta alegerea ideala pentru cei ce isi doresc un concediu odihnitor, departe de agitatia oraselor, intr-un loc in care timpul se scurge domol, oamenii sunt simpli si nu prea instariti, dar omenosi si primitori, iar natura te imbie sa te apropii, cu liniste si multa lumina.



Imagini









0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Turist-in-tara-mea © 2011 | Designed by Interline Cruises, in collaboration with Interline Discounts, Travel Tips and Movie Tickets